De potstal

De potstal

De potstal, de ideale methode om duurzaam vee te houden.

 

Bief Select heeft een 30-tal jaar aan kennis, kunde en ervaring met deze methode. We zagen al dat de ammoniak uit de urine en de uitwerpselen gebonden worden aan het stro en deze vasthoudt. Op deze al oude methode, welke zich duizenden jaren al bewezen heeft, kan de potstalmest duurzaam gerecycled worden op de akkerlanden, waar de voedingsstoffen niet alleen goed tot hun recht komen, het regenwater daardoor opgezogen kan worden als een spons, maar ook de akkerlanden niet inklinken! Terug dus naar de potstal, waarin er voor de Dieren altijd water en voldoende vers en lekker eten is, de twee-sterren goedgekeurde stallen zo gebouwd zijn dat er veel licht is, dat er rust in de stallen heerst en geen stress is én voldoende ruimte, zoals het natuurlijke kudde gedrag van de runderen verlangt of toelaat.

 

 

Elke dag worden de potstallen voorzien van nieuw stro. Zonder dat de dieren er last van hebben, wordt dat op een efficiënte manier ingestrooid. Elke dag letterlijk nieuw bedje. Een groot deel van het stro komt op van eigen land, steeds ook hier gecontroleerd.

De ammoniak uit de meststoffen binden zich aan de stro en komen door de dagelijkse nieuwe ingebrachte laag weer een laag lager te liggen en worden zo, afgesloten.

In de stallen hangen overal nestkasten voor zwaluwen. Deze grote populatie aan zwaluwen zorgen ervoor dat de stallen zoveel mogelijk insecten vrij zijn voor de runderen en de aanwezige katten zorgen voor ander gespuis en ziekten overbrengers.